Soorten DNA-tests

DNA test

Verschillende soorten DNA tests

Zoals je elders op deze site al kon lezen, hoef je tegenwoordig niet meer naar de huisarts om een DNA test af te nemen. Je kunt het nu namelijk gewoon helemaal zelf thuis doen. Het is voor zo’n test makkelijk wanneer zowel de vermeende vader als het kind meewerken. Op deze manier kan het makkelijkst en snelst een vergelijking gemaakt worden. Deelname van beide partijen is echter geen vereiste. Wil jij thuis een DNA test afnemen? Dan moet jij eerst voor een bepaald soort test kiezen. Er zijn namelijk verschillende testen. Benieuwd waar jij allemaal tussen kunt kiezen? Wij lichten ze hieronder voor jou uit, zodat jij een gedegen vergelijking kunt maken.

Home DNA Test

Vaderschapstest

Wil jij binnen een paar dagen uitsluitsel hebben van een DNA test? Dan is de vaderschapstest de beste keuze. Bij sommige aanbieders van deze test krijg jij namelijk al binnen een paar dagen uitsluitsel. Bovendien is dit verreweg de goedkoopste manier om te achterhalen wie de vader is. Bij een vaderschapstestis het enkel noodzakelijk om wangslijmvlies af te nemen. Dit kan met behulp van een speciaal wattenstaafje dat toegezonden wordt. Een vaderschapstest bevat overigens altijd een uitgebreide instructie, zodat jij precies weet wat je te doen staa.t

Y-chromosoom DNA test

Gaat het om een vader en een zoon? Dan kun jij naast een vaderschapstest ook kiezen voor een Y-chromosoom DNA test. Deze test is alleen gericht op mannen, aangezien zij alleen over dit chromosoom beschikken. Bij dit DNA verwantschapsonderzoek wordt gewerkt met behulp van wattenstaafjes. Deze krijg jij toegestuurd. Wanneer jij de staafjes eenmaal in huis hebt, dien je deze langs de binnenkant van jouw wang te halen. Indien er slijm is afgenomen met het staafje, verpak jij deze in het meegeleverde pakket. Zodra alle personen om wie het onderzoek draait hun DNA af hebben gestaan, kan het opgestuurd worden.

Prenatale vaderschapstest

Ben jij per ongeluk zwanger geraakt en weet je niet wie de vader is? Dan ben je hier ongetwijfeld benieuwd naar. In de meeste gevallen kun je dit zelf achterhalen door jouw bedpartners van de laatste tijd te achterhalen. Dit is echter lastig wanneer jij de afgelopen periode met meerdere personen geslachtsgemeenschap hebt gehad. Om te achterhalen wie de vader van het kind is, kun je een prenatale vaderschapstest doen. Dit kan vanaf de negende week van de zwangerschap en is geheel pijnloos. Ook heeft zo’n test geen risico’s voor de foetus. Bij deze vaderschapstest wordt bloed van de moeder afgenomen en wangslijmvlies van de vermeende vader. Door dit te vergelijken kan gezegd worden wie de vader van het kind is.

Wat is de beste manier?

Wij kunnen op voorhand niet zeggen wat de beste manier is om DNA verwantschapsonderzoek te doen. Jij moet namelijk zelf bepalen welke manier jou het beste lijkt. Kies er niet blind eentje uit, maar maak altijd een vergelijking. Het mag ongetwijfeld niet te veel kosten. Let echter niet alleen op de prijs van een DNA test. Kijk ook vooral naar wat andere mensen van de test vinden. Hoe je dit achterhaalt? Door de recensies en beoordelingen van anderen te bekijken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kijken binnen welke termijn jij de uitslag ontvangt. Bij sommige tests is dit al binnen een paar dagen, terwijl dit bij andere tests soms wel maanden kan duren.